Συνάντηση με την κυρία Μαρία Μουτάφη

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-5-2014, ώρα 20:30 – Περί Τενέδου

Την Τετάρτη 14 Μαΐου θα έχουμε τη χαρά (και την τύχη) να συναντηθούμε στο ΠΑΚΕΘΡΑ με την κυρία Μαρία Μουτάφη, Τενέδια την καταγωγή, όπως πάντα υπογράφει τα πολυάριθμα άρθρα της (ως εκ του τόπου της εκ μητρός καταγωγής της). Το ΠΑΚΕΘΡΑ έχει ταξιδέψει έως τώρα (έπονται και άλλα ταξίδια) τρεις φορές στην γοητευτική Τένεδο και συζητούμε κάποια νέα έκδοση για το νησί.

… μας λέει η κ. Μουτάφη για την πατρίδα της
Ως Τενέδια στην καταγωγή και με την πάνω από 10 χρόνια επιτόπια έρευνα πάνω στο παρελθόν και παρόν της νήσου Τενέδου θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς των ευρημάτων μου όσον αφορά στην πορεία της στο χρόνο (αυξομειώσεις πληθυσμού, εκπαίδευση, εκκλησία και ξωκκλήσια, νεκροταφεία κλπ) με κείμενα και φωτογραφίες.
Αιολίς-Κάλυνδα-Λυρνασσός-Λεύκοφρυς-Τένεδος-Tenedos-Bozcaada.
Δώδεκα μίλια από το στόμιο του Ελλησπόντου και τρία μίλια από τα τρωικά παράλια βρίσκονται 37 τετραγωνικά χιλιόμετρα εύφορης γης, στη μέση της θάλασσας, πάνω στα οποία κατοικούν Έλληνες από την εποχή του Ομήρου, ακούγεται η λαλιά τους, υπάρχουν ίχνη αρχαίων ναών όταν εκεί λατρεύονταν ο Απόλλων, ο Διόνυσος, ο Τέννης.
Από το 1819 στο νέο (κτισμένο πάνω στα ερείπια παλιού), ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, (οι καιροί και η πίστη άλλαξαν μορφή), βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες γίνονται στην εκκλησιά της Χριστιανοσύνης. Γνωστή για τα σταφύλια και το κρασί της από την Ιλιάδα, τους μετέπειτα περιηγητές αλλά και τους σύγχρονους ταξιδευτές που, αφού μαγευτούν από το πράσινο των αμπελώνων που καλύπτουν τα περισσότερα από τα 13000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και τις πανέμορφες παραλίες της, προμηθεύονται τα απαραίτητα μπουκάλια κρασί για το ταξίδι της επιστροφής.

Ελάτε να την ταξιδεύσουμε μαζί.