Μαρώνεια

Παρατηρητήριο Μαρώνεια

Από το παρατηρητήριο “ΜΑΡΩΝΕΙΑ” ορατά είναι: 

Ίσμαρος: Βουνό όπου πιθανότατα βρισκόταν η ομηρική Ισμάρα. Στις δυτικές του πλαγιές βρίσκεται η Μαρώνεια, αρχαίο θέατρο και αρχαιολογικός χώρος. Υψ. 678 μ.- απόσταση 2,5 χιλ.

Μαρώνεια: Ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου π.Χ. αιώνα από Χιώτες αποίκους και υπήρξε κραταιά πόλη-κράτος, οχυρωμένη σε έκταση 4 τετρ. χιλιομέτρων με θέατρο και λαμπρά οικοδομήματα. Λιμάνι της αρχαίας και βυζαντινής Μαρώνειας ήταν ο Άγιος Χαράλαμπος. Στη σημερινή θέση μεταφέρθηκε τον 15-16ο αιώνα από το φόβο των πειρατών. Οι ναοί είναι χτισμένοι τον 18ο και 19ο αιώνα και το Σχολείο το 1908, με δωρεά των αδελφών Χατζέα. Ολόκληρη η περιοχή της Μαρώνειας αποτελεί πρόκληση για εξερεύνηση.

Σαμοθράκη: Νησί του Νομού Έβρου με άγριο φυσικό κάλλος και σπουδαίες αρχαιότητες. Το υψηλότερο από όλα τα νησιά του Αιγαίου. Ανθρώπινη παρουσία από τη μέση εποχή Χαλκού (2000 π.Χ.). Οργανωμένος οικισμός τον 7ο αιώνα από Έλληνες, Ίωνες και Αιολείς, κυρίως από τη Σάμο. Μεγάλη η φήμη της στην αρχαιότητα από τα Καβείρια Μυστήρια. Υψ. 1584 μ. όρος Σάος, κορυφή Φεγγάρι – απόσταση 53 χιλ.

Λήμνος: Είναι το 8ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και ανήκει στο νομό Λέσβου μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο. Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι η Μύρινα (Κάστρο), που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα. Είναι ηφαιστειογενές νησί, με έκταση 438 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν και στερείται το πράσινο, έχει υπέροχες παραλίες. Υψ. 470 μ. – απόσταση 115 χιλ.

Όρος Άθως: Βρίσκεται στο νότιο άκρο της ανατολικότερης χερσονήσου της Χαλκιδικής. Το όνομα Άθως αναφέρεται από τον Όμηρο. Τον 8ο αιώνα άποικοι από Χαλκίδα και Ερέτρια φτάνουν εκεί. Σήμερα περιλαμβάνει 20 μονές και αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους με πνευματική εποπτεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η αρχαιότερη Μονή (Μεγίστη Λαύρα) ιδρύθηκε το 963 από τον μοναχό Αθανάσιο Αθωνίτη. Υψ. 2033 μ.- απόσταση 130 χιλ.

Θάσος: Νησί του Νομού Καβάλας με πλούσια φυτοκάλυψη και φυσικό κάλλος. Κατά τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από τον Φοίνικα Θάσο, ο οποίος αναζητώντας την πριγκίπισσα Ευρώπη που είχε απαγάγει ο Δίας έμεινε στο νησί μαγεμένος από την ομορφιά του. Πρώτοι Έλληνες άποικοι ήταν οι Πάριοι, που με ντόπιους ίδρυσαν αποικίες στην απέναντι ακτή (Θασίων Ήπειρος). Στο μουσείο του νησιού βρίσκονται σημαντικά αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα Αξιοθέατα: τα τείχη της αρχαίας πόλης, ο ναός του Απόλλωνα και του Διονύσου, το αρχαίο θέατρο και η Ακρόπολη. (Υψ. 1129 μ.- απόσταση 73 χιλ.).

Λίμνη Μητρικού: Η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην περιοχή. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χλωρίδα και ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα της. Βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από υπεράντληση-αλάτωση και ρύπανση από χημικές ουσίες (Απόσταση 20 χιλ.).

Λίμνη Βιστωνίδα: Στα όρια των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, με έκταση 45 km2, αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ευρωπαϊκούς βιοτόπους. Έχουν καταγραφεί πάνω από 260 είδη πουλιών και δεκάδες είδη αμφιβίων, ερπετών και εμπορεύσιμων ψαριών. Στο βόρειο άκρο της βρίσκονται τα λαμπρά ερείπια της βυζαντινής Αναστασιουπόλεως, και στο νότιο το λιμάνι του Πόρτο Λάγος (απόσταση 36 χιλ.).

Κορυφή Μαυροξυλιά: Λόφος όπου βρίσκεται προϊστορική ακρόπολη. Υψ. 365 μ.- απόσταση 9 χιλ.

Παπίκιον Όρος: Ιδιαίτερου φυσικού κάλλους βουνό, ανήκει στην οροσειρά της Ροδόπης. Σημαντικό βυζαντινό μοναστικό κέντρο από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα. Λίγες από τις δεκάδες μονές έχουν εντοπιστεί και πολύ λίγες ανασκαφεί. Τα ημιεγκαταλειμμένα ορεινά χωριά παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Υψ. 1483 μ. κορυφή Αετόβουνο – απόσταση 35 χιλ.

Ληνός, Σώστης, Μέγα Πιστόν, Μίσχος, Ασώματοι, Ρίζωμα, Θάμνα, Αγίασμα, Δύμη, Φωλιά: Σειρά χωριών στους πρόποδες του Παπίκιου Όρους, με εργατικότατο μουσουλμανικό στην πλειοψηφία του πληθυσμό. Πολλά από αυτά έχουν κατοίκους που προέρχονται από τα παλιά ορεινά χωριά.

Κορυφή Άγιος Θεόδωρος: Υψ. 528μ.- απόσταση 8 χιλ.