Νυμφαία

Παρατηρητήριο "Νυμφαία"

Από το παρατηρητήριο “ΝΥΜΦΑΙΑ” ορατά είναι:

Ίσμαρος: Βουνό όπου πιθανότατα βρισκόταν η ομηρική Ισμάρα. Στις δυτικές του πλαγιές βρίσκεται η Μαρώνεια, αρχαίο θέατρο και αρχαιολογικός χώρος. Υψ. 678 μ.- απόσταση 32 χιλ.

Σαμοθράκη: Νησί του Νομού Έβρου με άγριο φυσικό κάλλος και σπουδαίες αρχαιότητες. Το υψηλότερο από όλα τα νησιά του Αιγαίου Ανθρώπινη παρουσία από τη μέση εποχή Χαλκού (2000 π.Χ.). Οργανωμένος οικισμός τον 7οαιώνα από Έλληνες, Ίωνες και Αιολείς, κυρίως από τη Σάμο. Μεγάλη η φήμη της στην αρχαιότητα από τα Καβείρια Μυστήρια. Υψ. 1584 μ. όρος Σάος, κορυφή Φεγγάρι – απόσταση 81 χιλ.

Κορυφή Άγιος Θεόδωρος: Υψ. 528μ.- απόσταση 23 χιλ..

Κορυφή Μαυροξυλιά: Λόφος όπου βρίσκεται προϊστορική ακρόπολη. Υψ. 365 μ.- απόσταση 21 χιλ..

Θάσος: Νησί του Νομού Καβάλας με πλούσια φυτοκάλυψη και φυσικό κάλλος. Κατά τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από τον Φοίνικα Θάσο, ο οποίος αναζητώντας την πριγκίπισσα Ευρώπη που είχε απαγάγει ο Δίας έμεινε στο νησί μαγεμένος από την ομορφιά του. Πρώτοι Έλληνες άποικοι ήταν οι Πάριοι, που με ντόπιους ίδρυσαν αποικίες στην απέναντι ακτή (Θασίων Ήπειρος). Στο μουσείο του νησιού βρίσκονται σημαντικά αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα Αξιοθέατα: τα τείχη της αρχαίας πόλης, ο ναός του Απόλλωνα και του Διονύσου, το αρχαίο θέατρο και η Ακρόπολη. Υψ. 1129 μ.- απόσταση 81 χιλ.

Όρος Άθως: Βρίσκεται στο νότιο άκρο της ανατολικότερης χερσονήσου της Χαλκιδικής. Το όνομα Άθως αναφέρεται από τον Όμηρο. Τον 8ο αιώνα άποικοι από Χαλκίδα και Ερέτρια φτάνουν εκεί. Σήμερα περιλαμβάνει 20 μονές και αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους με πνευματική εποπτεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η αρχαιότερη Μονή (Μεγίστη Λαύρα) ιδρύθηκε το 963 από τον μοναχό Αθανάσιο Αθωνίτη. Υψ. 2033 μ.- απόσταση 143 χιλ.

Παπίκιον Όρος: Ιδιαίτερου φυσικού κάλλους βουνό, ανήκει στην οροσειρά της Ροδόπης. Σημαντικό βυζαντινό μοναστικό κέντρο από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα. Λίγες από τις δεκάδες μονές έχουν εντοπιστεί και πολύ λίγες ανασκαφεί. Τα ημιεγκαταλειμμένα ορεινά χωριά παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Υψ. 1483 μ. κορυφή Αετόβουνο – απόσταση 11 χιλ.

Λίμνη Μητρικού: Η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην περιοχή. Παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη χλωρίδα και ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα της. Βρίσκεται σε μεγάλη πίεση από υπεράντληση-αλάτωση και ρύπανση από χημικές ουσίες. Απόσταση 24 χιλ.

Κομοτηνή: Τα βυζαντινά Κουμουτζηνά, πρωτεύουσα της Θράκης από το 1920 και σήμερα έδρα της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σώζεται τμήμα του βυζαντινού φρουρίου και η από την οθωμανική εποχή αγορά. Στο αρχαιολογικό μουσείο της εκτίθενται σημαντικότατα ευρήματα από πλήθος αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης. Υψ. 35 μ.- απόσταση 8 χιλ.

Λίμνη Βιστωνίδα: Στα όρια των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, με έκταση 45 km2, αποτελεί έναν από τους πλουσιότερους ευρωπαϊκούς βιοτόπους. Έχουν καταγραφεί πάνω από 260 είδη πουλιών και δεκάδες είδη αμφιβίων, ερπετών και εμπορεύσιμων ψαριών. Στο βόρειο άκρο της βρίσκονται τα λαμπρά ερείπια της βυζαντινής Αναστασιουπόλεως, και στο νότιο το λιμάνι του Πόρτο Λάγος. Απόσταση 30 χιλ.

Πανεπιστημιούπολη ΔΠΘ: Εκτεταμένες εγκαταστάσεις σε απόσταση 6 χιλ. από την Κομοτηνή, που στεγάζουν τη Διοίκηση, φοιτητικές εστίες, εστιατόριο και κολυμβητήριο καθώς και τα περισσότερα από τα 7 πανεπιστημιακά τμήματα που έχουν έδρα την Κομοτηνή. Απόσταση 8 χιλ.

Φωλιά

Σύμβολα

Ληνός, Σώστης, Μέγα Πιστόν, Μίσχος, Ασώματοι, Ρίζωμα, Θάμνα, Αγίασμα, Δύμη: Σειρά χωριών στους πρόποδες του Παπίκιου Όρους, με εργατικότατο, μουσουλμανικό στην πλειοψηφία του πληθυσμό. Πολλά από αυτά έχουν κατοίκους που προέρχονται από τα παλιά ορεινά χωριά.